De geschiedenis van de Kathedraal van Palma: Een gotische parel

Inleiding

De Kathedraal van Palma, ook wel bekend als La Seu, is een adembenemende gotische kathedraal gelegen in Palma de Mallorca, de hoofdstad van het Spaanse eiland Mallorca. Met zijn imposante architectuur, prachtige roosvensters en indrukwekkende interieur trekt de kathedraal jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van deze fascinerende kathedraal.

De bouw van de kathedraal

De constructie van de Kathedraal van Palma begon in 1229 na de herovering van Mallorca door koning Jaume I van Aragon. Op de plek waar voorheen een moskee stond, besloot de koning om een katholieke kathedraal te bouwen. Het werk aan de kathedraal vorderde gestaag en rond 1346 was het grootste deel van de bouw voltooid.

Architectuur en kenmerken

De kathedraal is gebouwd in gotische stijl en staat bekend om zijn indrukwekkende grootte en harmonieuze proporties. Het interieur heeft een schip met hoge gewelven, prachtige kapellen en een groot roosvenster dat veel licht binnenlaat. Het meest opvallende kenmerk van de Kathedraal van Palma is het asymmetrische exterieur, veroorzaakt door de vroege stopzetting van de bouw van een van de geplande torens. Deze onvoltooide toren geeft de kathedraal een unieke uitstraling en draagt bij aan zijn charme.

Restauraties en uitbreidingen

Gedurende zijn lange geschiedenis heeft de Kathedraal van Palma meerdere restauraties en uitbreidingen ondergaan. In de 19e eeuw werd de kathedraal gerestaureerd onder leiding van architect Antoni Gaudí, die later wereldberoemd zou worden om zijn revolutionaire ontwerpen, zoals de Sagrada Familia in Barcelona. Gaudí’s restauratie richtte zich voornamelijk op het herstel van de gotische elementen van de kathedraal.

In de 20e eeuw vonden er verdere restauraties plaats, waarbij de nadruk lag op het behoud van het historische erfgoed en het versterken van de structuur van het gebouw. Deze restauraties hebben ertoe bijgedragen dat de kathedraal in uitstekende staat verkeert en nog steeds bewonderd kan worden in al zijn pracht.

De schatten van de kathedraal

Naast de indrukwekkende architectuur herbergt de Kathedraal van Palma ook enkele waardevolle schatten. Een van de meest opmerkelijke schatten is het altaarstuk uit de 14e eeuw, gemaakt door de Catalaanse kunstenaar Jaume Baçó. Dit altaarstuk, ook wel bekend als het Retablo Mayor, toont verschillende scènes uit het leven van Jezus en is een meesterwerk van religieuze kunst.

Een andere belangrijke schat is de Gouden Kapel, die een prachtig barokaltaar bevat dat verguld is met bladgoud. Deze kapel is gewijd aan de patroonheilige van Mallorca, Sint-Sebastiaan, en trekt veel gelovigen die op bedevaart komen om te bidden.

Conclusie

De Kathedraal van Palma is niet alleen een architectonisch meesterwerk, maar ook een belangrijk historisch en cultureel monument op het eiland Mallorca. Met zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en waardevolle kunstschatten is het een must-see voor elke bezoeker van het eiland. De kathedraal blijft een symbool van de grootsheid van het verleden en blijft mensen van over de hele wereld fascineren met zijn gotische pracht. Een bezoek aan de Kathedraal van Palma is een reis terug in de tijd, naar een periode vol spiritualiteit en artistieke perfectie.

Dit is ook Mallorca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *