Geschiedenis van de oude Joodse wijk van Palma

Oorsprong van de Joodse gemeenschap in Palma

De geschiedenis van de oude Joodse wijk van Palma gaat eeuwen terug. De Joodse gemeenschap vestigde zich in Palma tijdens de Moorse overheersing van het eiland Mallorca in de 9e eeuw. Ze speelden een belangrijke rol in de economische en culturele ontwikkeling van de stad.

Joodse bloei in de middeleeuwen

Tijdens de middeleeuwen genoot de Joodse gemeenschap in Palma van een periode van welvaart en bloei. Ze konden handel drijven en zich bezighouden met ambachten zoals leerbewerking en textielproductie. Ze werden ook betrokken bij de banksector en vervulden belangrijke financiële functies binnen de stad.

Expulsie van de Joden uit Palma

Helaas werd de Joodse gemeenschap in Palma geconfronteerd met vervolging en discriminatie in de 14e eeuw. In 1391 brak er een golf van geweld uit tegen Joden in heel Spanje, bekend als de “Pogrom van 1391”. Veel Joden werden gedwongen om zich te bekeren tot het christendom of uit Palma en de rest van Spanje te vertrekken.

Erfgoed van de oude Joodse wijk

De Call Major

Een van de meest opmerkelijke overblijfselen van de oude Joodse wijk is de Call Major. Deze wijk, die zich bevindt in het centrum van Palma, stond centraal in het Joodse leven in de middeleeuwen. Tijdens een wandeling door de Call Major kun je nog steeds de smalle straatjes bewonderen die getuigen van het rijke Joodse erfgoed van de stad.

Sa Can Jonc

Een ander historisch gebouw in de oude Joodse wijk is Sa Can Jonc. Dit is een 13e-eeuws herenhuis dat tijdens de Middeleeuwen werd bewoond door een vooraanstaande Joodse familie. Het herenhuis is nu een museum dat bezoekers een uniek inzicht geeft in het dagelijks leven van de Joodse gemeenschap in die tijd.

Call de la Sibil·la

Call de la Sibil·la is een van de belangrijkste straten in de oude Joodse wijk. Het is vernoemd naar de bijeenkomstplaats van de Sibyl, een figuur uit de Catalaanse legendes. De straat heeft nog steeds enkele prachtige voorbeelden van middeleeuwse Joodse architectuur, zoals verborgen binnenplaatsen en originele stenen bogen.

Conclusie

Het verkennen van de oude Joodse wijk van Palma is een fascinerende reis door de geschiedenis. Het is een eerbetoon aan de rijke Joodse cultuur en erfenis die eeuwenlang in de stad hebben geleefd. De historische bezienswaardigheden en monumenten in de wijk ademen de sfeer van het Middeleeuwse Palma en bieden bezoekers een diepgaand inzicht in het leven van de Joodse gemeenschap in die tijd. Als je ooit de kans krijgt om Palma te bezoeken, zorg er dan voor dat je een wandeling maakt door de oude Joodse wijk en geniet van de prachtige architectuur en rijke geschiedenis die het te bieden heeft.

Dit is ook Mallorca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *